In perioada 24 - 25 aprilie 2014 va avea loc la Timisoara Smpozionul zonal de psihiatrie cu tema "Noi paradigme nosologige: implicatii terapeutice".

Pentru mai multe detalii, consultati brosura atasata.
 

 
La editura Polirom a aparut cartea cu titlul "Ce este Tulburarea Mentala", a d-lui profesor Mircea Lazarescu.
 

 
In perioada 8 - 10 mai 2014 va avea loc la Timisoara Al Doilea Congres Mondial consacrat Rezilientei: De la persoana la Societate.


Site-ul congresului poate fi consultat accesand acest link.
 

 
Asociatia Psihiatrica Timisoara va pune la dispozitie anuntul cu privire la  Simpozionului Zonal de Psihiatrie cu tema "Psihozele endogene - noi directii de abordare nosologica si evolutiva". Simpozionul va avea loc in perioada 17-19 octombrie 2013 la Timisoara.

Formularul de inscriere este disponibil aici.
 

 
Va punem la dispozitie programul Simpozionului Zonal de Psihiatrie cu tema "Primul Episod de Psihoza". Sipozionul are loc la Timisoara, in perioada 26 - 28 mai 2011.
Anunut Simpozion 2011
 

 
A fost publicat anuntul Simpozionului Zonal de Psihiatrie cu tema PRIMUL EPISOD DE PSIHOZA, care va avea loc in Timisoara, in perioada 26-28 mai 2011.
 

 
Downloadati aici Programul Simpozionului zonal de Psihiatrie cu tema Psihopatologia Developmentala Long-Life a Tulburarii Afective Bipolare, care va avea loc in Timisoara, in perioada 6-8 mai 2010.

 

 
In sectiunea Evenimente a fost publicat anuntul Simpozionului Zonal de Psihiatrie cu tema Psihopatologia Developmentala Long-Life a Tulburarii Afective Bipolare, care va avea loc in Timisoara, in perioada 6-8 mai 2010.


 

 
Asociatia Psihiatrica Timisoara impreuna cu Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" Timisoara anunta Simpozionul zonal de psihiatrie cu tema : ORIENTARI IN PSIHIATRIA COMUNITARA SI SANATATE MINTALA", Timisoara, 22-24 mai 2008.
Tematica sugerata:
- institutii psihiatrice si sanatate mintala : CSM, sectii de psihiatrie, spitale, institutii de reabilitare, de asistenta;
- epidemiologie psihiatrica, profilaxie, depistare si tratament precoce;
- management de caz in psihiatrie (dispensarizare);
- interventie in criza si in familie, reabilitarea psihosociala;
- programe antistigma;
- sanatate mintala la varsta infanto-juvenila;
- probleme de sanatate mintala la varsta a 3-a;
- ONG-uri si angajare civica in sanatatea mintala
- formarea rezidentilor si psihiatrilor in psihiatria comunitara si sanatate mintala;
- igiena mintala si comunitatea;
- problema cost/eficienta in psihiatrie.Persoana de contact :

Conf.Dr.Monica IENCIU
Email : asocpsi@yahoo.com

Simpozionul este agreat de Asociatia Psihiatrica Romana si de Institutul National de Sanatate Mintala


Vom reveni cu detalii!
 

 
Vineri, 23.XI.2007, orele  11.00 va avea loc in Sala Iagnov a Universitatii de Medicina si Farmacie "Victor Babes" Timisoara, sustinerea tezei de doctorat cu titlul : "Evolutia tulburarii depresive majore. Comorbiditati cu patologia somatica", sustinuta de Dl.Dr.Virgil Radu ENATESCU, asist.univ. la Disciplina de Psihiatrie a U.M.F.Timisoara
 

 
In 16 noiembrie 2007 s-a tinut la Hotel Reghina Blue din Timisoara, un simpozion aniversar dedicat implinirii a 30 de ani de psihiatrie comunitara in Timisoara, organizat de Asociatia Psihiatrica Timisoara impreuna cu Centrul de Sanatate Mentala local. Programul manifestarii a fost anuntat din timp. El se afla pe site-ul Asociatiei Psihiatrice Timisoara -www.asocpsitim.ro - impreuna cu toate lucrarile in extenso, la rubrica "Istoric".
Participarea a fost ampla, sala plina cu psihiatrii ce lucreaza in prezent in ambulatorul din Timisoara, colegi din Clinica, Spitalele Jebel, Gataia, Lugoj, rezidenti, invitati din multe alte orase din tara, oameni ce au lucrat de-a lungul timpului in Centrul de Sanatate Mintala.
Lucrarile au fost deschise de Dr.Ileana STOICA, actualul coordonator al CSM Timisoara. A vorbit apoi Prof.Dr.M.Lazarescu despre imprejurarile in care a inceput in urma cu peste 30 de ani dezvoltarea psihiatriei comunitare in Romania. A fost prezentat cadrul legislativ aparut atunci, care a fost comparat cu cel actual, subliniind avantajele si dezavantajele ambelor.
S-a subliniat atmosfera de avant initiala si multiplele intalniri stiintifice consacrate psihiatriei sociale ce au avut loc in tara si mai ales in Timisoara.
In anii 70-80 s-au dezvoltat Laboratorul de Sanatate Mintala, cu activitati sectorializate, Stationarul de zi, Ergoterapia ambulatorie. Dar, in acelasi timp, programe de socioterapie si artterapie s-au tinut si in clinica si in spitalele din zona, astfel incat s-a constituit un sistem terapeutic zonal. A fost cultivata apropierea dintre pacienti, beneficiari si terapeuti, variate forme de reabilitare si actiuni in comunitate. Ideea de sistem terapeutic a fost sustinuta printr-o sinteza informationala continua, facuta saptamanal in clinica, baza pentru o cercetare epidemiologica.
Dupa 1990 o parte din activitatile comunitare s-au redus. Dar, s-au infiintat ONG-urile (pentru adulti cu probleme psihice - ONG "Armonia"), s-au deschis cabinete private si au inceput colaborari internationale.
D-na Dr.Rodica NOVAC, care a fost sef de sectie a CSM Timisoara intre 1983-2000 a prezentat istoricul si functionalitatea acestuia, numindu-i pe toti cei ce au lucrat, comentand activitatile sprijinite de "colaboratori externi", de colegi din spitalele de psihiatrie precum si activitatea de reabilitare profesionala, realizate si prin deplasari in intreprinderi cu efortul de a mentine in activitate si de a reangaja pe suferinzii psihici.
In continuare Dr.Rodica NOVAC a prezentat o serie de fosti colaboratori, care au luat cuvantul:
- Dr.Viorel ARDELEAN, care a organizat Ergoterapia Ambulatorie in Timisoara;
- Dr.Iolanda PUIE, care a lucrat multi ani in LSM, participand la initierea cluburilor si la colaborari cu medici generalisti;
- Dr.Florin GALDAU, care a fost un timp angajat ca jurist la CSM;
- D-na Ani DICA RADUCU, asistenta sociala la CSM;
- D-nul Cornel GIURGIU, profesor de educatie fizica si sport;
- D-nul Victor FIZESAN, istoric, colaborator extern, care a sustinut expuneri de istorie pacientilor;
- D-na Maria GOIAN, artist plastic, care timp de 10 ani a desfasurat la CSM forme complexe de ergoterapie;
- Colaboratorii de la Ergoterapie Ambulatorie prezenti in sala : D-nele Elena MESZAROS, Floarea POPA, Eugenia VARGA, Zamfira CARPENCO, Gisela LEVAI (Ostap), Cornelia ULMEANU, care au lucrat ca si instructori de ergoterapie. Si la fel, D-nele Nica BORCHESCU - asistenta medicala si Ani CHIS, functionara.
Au fost prezenti in sala si colaboratori care in prezent continua traditia de peste 30 de ani si coordoneaza in prezent activitati de reabilitare:
- Dl.Prof.Leca CRISOVAN, animator al cenaclului literar care se desfasoara saptamanal in cadrul Stationarului de zi;
- Dl.Prof.Univ.Dr.Carol DAVID, coordonator al cercului de artterapie, care a prezentat proiectele de viitor ale acestei activitati (extrem de prolifice in ultimii ani si reprezentata informativ printr-un pliant-afis);
In continuare s-a prezentat ONG "Armonia", infiintat in 1994 cu o ampla activitate de sustinere a beneficiarilor cu probleme psihice. Despre participari la diverse programe realizate impreuna cu parteneri din strainatate au vorbit 2 beneficiari : Gratian PASARARIU si Victor MURANEVICI.
Toti cei din sala au avut la dispozitie pliantul realizat cu aceasta ocazie care informeaza cuprinzator despre CSM Timisoara asa cum este el azi.
In cadrul lucrarilor a vorbit Dl.Mugur CIUMAGEANU, director al Institutului National de Sanatate Mentala din Bucuresti. Plecat fiind din Timisoara el a comentat atmosfera de familie ce domneste in echipa de aici si importantele realizari ce s-au implinit prin daruirea unor personalitati deosebite. In acelasi timp a subliniat ca aceste caracteristici nu sunt direct transpozabile in alte locuri si conjuncturi istorice, motiv pentru care Institutul se straduieste sa implementeze formari si calificari cat mai variate in actualele centre de psihiatrie comunitara din zona.
Multi participanti care conduc CSM-uri in diverse orase din tara au comentat realizarile din Timisoara, propriile realizari si au dezbatut problemele actuale din Romania privitoare la functionalitatea CSM-urilor care nu sunt deloc usoare. A reiesit o mare varietate de formule si atitudini in plan national.
Dr.Victoria IRIMIA din Pitesti a subliniat importanta legaturilor directe cu o intreaga echipa, a explicat perspectiva managerului caruia i se solicita sprijinul si a evidentiat complexitatea solutiilor actuale prin existenta unui paralelism intre unele activitati ale Ministerului Sanatatii si ale Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. Dr.Doina MUTIU din Sibiu a comentat dificultatile locale, mai ales prin pericolele care greveaza asupra Stationarului de zi. Dr.Liviu STOICA din Alba Iulia a remarcat neimplicarea celor direct interesati in cheltuirea fondurilor in ultimii ani. La Deva, Dr.Daniela SECOSAN a prezentat noile sanse ce le au printr-un spatiu largit. Aradul, prin Dr.Maria VRABIE a descris particularitatile de functionare locale, la fel ca si Dr.Tatiana IRIMESCU din Oradea si Dr.Gabriela PATRASCOIU, din Tg.Jiu.
In pauza a discutat cu participantii si managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara Prof.Dr.Mihai IONAC.
Participantii au primit diplome cu credite din partea Asociatiei Psihiatrice Timisoara, care in prezent este abilitata sa acorde credite la manifestari si cursuri. Cei prezenti au avut posibilitatea de a se inscrie in Asociatia Psihiatrica Timisoara.

Prof.Dr.Mircea LAZARESCU
 

 

Bilantul unui centru de psihiatrie comunitara din România

Centrul de Sanatate Mentala Timisoara
30 ani de activitate
Materiale redactate cu ocazia manifestarii aniversare de la 16 noiembrie 2007
Amintiri, reconstituiri, prezent


Materialele publicate în urmatorul grupaj au fost redactate si reunite cu o ocazie aniversara, stabilita oarescum arbitrar. Istoria preocuparilor si realizarilor în directia psihiatriei comunitare în Timis are multe fete si e de dorit ca toti cei ce isi amintesc evenimente si aspecte interesante sa le consemneze în continuare pe acest site, participând astfel la o istorie a psihiatriei zonale si nationale. Rubrica „Istoric” a site-ului nostru va asteapta.
 In deceniile precedente s-au petrecut în psihiatria noastra multe lucruri demne de amintit, si bune si mai putin bune, pe care merita sa nu le uitam, atât în Banat cât si în toata România.
 Cu intentia de a deschide o tribuna a comunicarilor si dezbaterilor si cu convingerea ca acest fapt va sprijini relansarea psihiatriei comunitare de la noi, prezentam în continuare contributiile ce au fost pregatite pentru întâlnirea din 16.XI.2007

    
Materiale reunite de Prof.Dr.M.Lazarescu, redactate si puse în pagina de Jeni Blajovan


1. Mircea Lazarescu, seful Clinicii Psihiatrice „Eduard Pamfil” Timisoara din 1983: „Dezvoltarea psihiatriei comunitare în anii 70, 80 în judetul Timis ca sistem terapeutic integrat”

2. Rodica Novac, medic coordonator al Centrului de Sanatate Mintala Timisoara, sef de sectie al acestei unitati în perioada 1982-2000 : „Istoria condensata a Centrului de Sanatate Mintala Timisoara în perioada 1975-2000”.

3. Ioanda Puie, fost medic al CSM : „Scurte amintiri ale unui psihiatru din Centrul de Sanatate Mintala Timisoara”

4. Florian Gâldau, psihiatru si jurist, fost angajat si colaborator al CSM Timisoara, animator al orientarii  comunitare a psihiatriei din Timis:”Psihiatria  „extramuros” a spitalelor din Timis si experienta de jurist la C.S.M.”.

5. Ergoterapia ambulatorie  remunerata din cadrul C.S.M Timisoara

a. Florica Bâtea, functionar al Spitalului Judetean pentru probleme ale ergoterapiei: Scurta prezentare a ergoterapiei ambulatorii remunerate din Timisoara
b. Mircea Lazarescu : Ergoterapia ambulatorie ca si comunitate terapeutica
c. Neli Matasaru : Treptele devenirii constiintei de sine (amintiri ale unei ergoterapeute ce a pornit din mijlocul Gataii si apoi a organizat ONG Armonia.

6. Artterapia în cadrul CSM Timisoara:
a. Maria Goian, artist plastic si pedagog : „Art-terapia, 29.IX.1979 – 21.II.1989
b. Carol David, profesor Facultatea de Arte Plastice : „Daruirea în arta si arta de a darui”
c. Leca Crasovan : „Cenaclul literar în cadrul CSM Timisoara”
7.  Emil Bolcu : Psihologia în cadrul CSM Timisoara”

8. Terapia prin sport si kinetoterapia
a. Cornel Giurgiu, profesor CFM : „Activitatea profesorului CFM desfasurata în cadrul CSM si a Clinicii de psihiatrie începând cu anul 1977”
b. Mircea Lazarescu : „Sportul si educatia fizica ca fateta benefica a psihiatriei comunitare dezvoltate în Timis”

9. Asistenta sociala în cadrul CSM Timisoara
Ani Dica Raducu, asistent social : Cabinetul de asistenta sociala
din Laboratorul de Sanatate Mentala Timisoara
de la înfiintare în anul 1976

10. ONG Armonia :
a. Mircea Lazarescu -  Aspecte istorice si de integrare în psihiatria comunitara zonala
b. Programe de reabilitare psihosociala realizate în colaborare cu ONG Armonia


11. Ileana Stoica : „Centrul de Sanatate Mintala Timisoara azi”

 

 

20th ECNP Congress 13-17 October 2007 Vienna, Austria

ECNP (The European College of Neuropsychopharmachology) a luat fiinta în 1987 si organizeaza congrese anuale în cadrul carora se prezinta rezultate ale cercetarilor stiintifice, sinteze teoretice pe teme controversate prezentate de specialisti celebri (brainstorming sessions, plenary lectures), acorda premii tinerilor cercetatori si premiu pentru o întreaga activitate cu contributii importante (anul acesta lui E. Ron de Kloet din Olanda), au loc cursuri, comunicari libere, sesiuni poster si simpozioane satelit (sponsorizate de firme de medicamente). Se tin sedinte ale board-ului ECNP si ale altor asociatii (de ex. am participat la reuniunea Asociatiei de Tulburari Obsesiv-Compulsive condusa de presedintele J. Zohar). Presedintele din acest an al ECNP a fost J. Mendlewicz din Belgia, presedinte ales D.J. Nutt din Marea Britanie, vicepresedinte J. Zohar din Israel, secretar H.U. Wittchen din Germania si trezorier R.S. Kahn din Olanda. Gazdele au fost reprezentate de prof. S. Kasper, seful Catedrei de Psihiatrie a Universitatii din Viena.
Ca de obicei, au fost mai multe mii de participanti si o prezenta substantiala din România. Din tara noastra au fost si o serie de comunicari, mai ales la sesiunea Poster. Din grupul din care am facut parte a fost prezentata lucrarea: (P.2C.002) „Therapeutic latency of escitalopram” G. Cornutiu, A. Fordon, O. Cornutiu.
În ansamblu, comunicarile nu au adus noutati spectaculoase. Apare evident efortul de munca, dar si de analiza, acordându-se atentie subtipurilor nosologice, tulburarilor neurocognitive, geneticii, corelatiei dintre modelele teoretice, experimentele pe animale si cazuistica clinica etc. A fost luat în considerare si impactul mass-media, în corelatie cu rezultatele studiilor clinice.
Viitoarele congrese ECNP se vor tine:

- 30 August-3 Septembrie 2008, Barcelona, Spania
- 12-18 Septembrie 2009, Istanbul, Turcia
- 28 August-1 Septembrie 2010, Amsterdam, Olanda
- 3-7 Septembrie 2011, Paris, Franta
- 13-17 Octombrie 2012, Viena, Austria
- 5-9 Octombrie 2013, Barcelona, Spania

În continuare se va prezenta o impresie de la una din sesiunile de comunicari de la actualul congres:
H.J. Möller, Germany, Significance of Depressive Subtypes, în cadrul simpozionului „Treatment resistant depression: a critical appraisal” S.02.01, 14 Octombrie
Depresia are, din punct de vedere clinic, o mare varietate, prezentându-se mai ales ca o umbrela nosologica pentru diverse tulburari. Ca subtipuri, care sunt recunoscute nosologic si indica probleme terapeutice, se pot mentiona: depresia inhibata, iritabila, agitata, anxioasa, melancolica, cu simptomatologie predominant somatica, mascata, deliranta, cu delir necongruent, depresia aflata în oricare combinatii cu schizofrenia, obsesia, tulburarea bipolara etc. Se stie ca nu toate depresiile au acelasi substrat de disfunctie în neurotransmisie si aceeasi respondenta terapeutica. Varietatea clinica a depresiilor sugereaza o diferentiere mai ampla decât cea dintre depresia serotoninergica si noradrenergica. Depresia rezistenta la tratament s-ar putea sa aiba si ea un substrat neurofiziologic distinct. Este în desfasurare un program de studiu în directia disectiei psihofarmacologice a problematicii depresiei care sa nuanteze viziunile denivelatoare. Diversele studii se vor interpreta din perspectiva tipurilor de depresie incluse în cercetare.

Prof. Dr. Mircea Lazarescu

 

 

Neurolepticele si alimentatia

Vineri 26 octombrie a avut loc la Timisoara o originala si interesanta întâlnire la restaurantul Pasha, care prepara excelente alimente libaneze.
Din partea Firmei Pfizer, Simona Ivascu a facut o prezentare lamuritoare privitoare la eficacitatea Zeldox-ului în doze terapeutice optime de minim 120 mg, cu eficacitate maxima în cazul administrarii împreuna cu mâncarea. Ambiguitatea unor rezultate raportate în trecut se datoreaza subdozarii. Lipsa efectelor secundare indica medicamentul si când alte neuroleptice induc efecte nedorite. Rapiditatea actiunii si eficacitatea, indica Zeldox-ul si psihiatrilor din Romania pentru a se ajunge cel putin la nivelul de utilizare folosit in celelalte tari (asupra subdozarii în Europa au atras atentia medicii psihiatri din SUA).
Participantii, psihiatrii din clinica, cei de legatura de la Spitalul Judetean si Municipal, din ambulatoriul Timisoarei si rezidentii, s-au delectat apoi cu excelentele salate, mâncaruri si dulciuri libaneze, un meniu special (dar în aceasta seara, fara ca acestea sa contina Zeldox).

Prof. Dr. Mircea Lazarescu

 

 

Manifestare a Fundatiei Estuar


Miercuri, 10.10.2007, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Mintale, între foarte putinele manifestari ce s-au tinut în România, la Hotelul Marriott din Bucuresti, Fundatia Estuar a organizat o festivitate la care au participat multi tineri, reprezentanti ai mass-media si oameni de afaceri. Prezentarile si comunicarile au fost facute de presedintele dr. Andrei Cristian si prezentatoarea Mihaela Radulescu. S-au acordat multe premii donatorilor si celor ce au sustinut într-un fel activitatile în directia sanatatii mintale ale Estuarului. La programul artistic au participat si beneficiari. S-a înmânat o diploma Presedintelui Traian Basescu pentru comprehensiunea sa fata de sanatatea mintala a României. Reprezentantul Presedintiei, consilierul Paunescu, a dat citire mesajului domniei sale.
Dintre psihiatri au fost premiati: prof. dr. Romila pentru organizarea ergoterapiei la Spitalul Obregia, Dr. Paziuc, pentru initiative comunitare în sanatate mintala si colaborari cu ONG-uri si prof. dr. Mircea Lazarescu pentru întreaga activitate dedicata timp de o viata sanatatii mintale.

Prof. Dr. Mircea Lazarescu

 

 

50 de ani de la infiintarea Spitalului Nucet

Intre 28-29.09.2007 a avut loc la Spitalul Nucet din judetul Bihor o manifestare consacrata celor 50 de ani de la înfiintarea acestuia. Inaugurat ca spital general pentru populatia miniera din zona, în ultimii 30 de ani a functionat ca spital de psihiatrie, având de-a lungul timpului diverse profile de asistenta specializata:

  • asistenta psihiatrica pentru pacienti acuti si cu evolutie îndelungata din Bihor, fiind al doilea dupa Spitalul de Psihiatrie si Neurologie din Oradea (Spitalul din Stei, aflat la 15 km distanta, interneaza cazuri de CP 114 din 7 judete ale tarii).

  • Serviciu de psihiatrie pentru bolnavii psihici cu tuberculoza (unul din cele doua din tara);

  • Centrul psihiatrico-social, intrat în functiune de 3 ani, unul din putinele (daca nu singurul) de acest fel din tara. In cadrul acestuia functioneaza si un serviciu de terapie ocupationala, modern si variat, inclusiv un serviciu comunitar constând dintr-un spatiu în care 30 pacienti traiesc în afara spitalului, în comunitatea urbana, integrati în viata acesteia. Acest serviciu s-a realizat cu sprijinul Fundatiei Rumanienhilfe Alsterdorf Hamburg care, pe lânga efort si daruire sufleteasca, a investit aici pâna în prezent un milion euro.

Manifestarea a fost organizata de catre întreaga echipa a spitalului si forurile locale, initiatorul fiind D-na Dr.Tataru Nicoleta, care a si condus lucrarile. La acestea au participat : psihiatri din judetul Bihor împreuna cu Prof.Dr.G.Cornutiu si Dl.Manager al Spitalului Oradea, Conf.Dr.Oros Gheorghe. Au mai participat din tara : din Timisoara, profesorii M.Lazarescu, Pompilia Dehelean, Mircea Dehelean, din Bucuresti Conf.Dr.Catalina Tudose, din Sibiu Prof.Dr.Gh.Talau si altii. S-au prezentat multiple analize si comentarii, având loc dezbateri. Concluziile urmeaza a fi înaintate forurilor abilitate.


Prof. Dr. Mircea LAZARESCU

Se prezinta în anexa date privitoare la istoria si activitatea spitalului., ca model pentru o autoprezentare a unui Spital de psihiatrie din România, dorind ca pe site-ul nostru sa gazduim acest program de informare privitor la Spitalele de psihiatrie ale tarii.


 

 

Evenimente psihiatrice ale anului 2007

Conferinta Nationala de Psihiatrie de la Cluj, 14-16.X.2007

La aceasta manifestare din judetul Timis au participat un numar de 30 psihiatri. In cadrul alegerii conducerii APR a fost ales ca viitor presedinte D-na Prof.Dr.Pompilia DEHELEAN din Timisoara. In Comitetul de conducere au mai fost alesi din Timisoara : Prof.Dr.Mircea LAZARESCU, se va ocupa de probleme ale asistentei psihiatrice si Conf.Dr.Felicia ROMOSAN – se va ocupa de probleme de învatamânt. In cadrul lucrarilor au fost prezentate 2, pe care le prezentam aici. Aceste publicatii sunt strict informative si nu au pretentiile publicarii într-o revista de specialitate.

Descarca prezentarile in format power point